Grunduppgifter Foto 1
Kamerans olika grundinställningar

Sätt kamerans programväljarratt på Grön symbol (helautomatik)

  • 1. Ta en bild inomhus där det är rätt mörkt. Hur kompenserar kameran det svaga ljuset?

Sätt programväljarratten på P (programautomatik - du kan ställa in en del saker manuellt men kameran väljer slutartid och bländare beroende på hur ljust motivet, det du vill fotografera, är.)

  • 2. Ta en bild som är underexponerad. Dvs släpp in för lite ljus i kameran genom att hålla in +/-knappen och rulla på tumratten så att "termometer"-skalan markerar minus.
  • 3. Fotografera samma motiv men överexponera . (Termometerskalan står på plussidan)
  • 4. Ta samma motiv med korrekt exponering. (Termometern står i mitten.)

Sätt programväljarratten på S (Slutartidsförval - du väljer slutartiden och kameran ställer automatiskt in lämplig bländare för att få in lagom mängd ljus)

  • 5. Ange slutartidtiden till 1/250. (Med tumrattten)
    Låt någon göra en snabb rörelse, ex hoppa från en bänk och ”frys” rörelsen.
    (VIktigt är att du är någonstans där det är tillräckligt ljust så att kamerans bländare kan "hänga med" dvs öppna sig tillräckligt för att bilden sak bli rätt exponerad. Det finns en gräns för hur stor bländaröppningen kan bli.)
  • 6. Gör nu samma sak men ange slutartiden till 1/15. Var noga med att ”krama” avtryckaren så du inte får skakningsoskärpa för att du inte lyckas hålla kameran tillräckligt stilla.
  • 7. Ta nu en bild med samma slutartid, 1/15, och panorera, följ med i sidled med kameran, samtidigt som du fkramar avtryckaren.
  • 8. Välj en slutartid som är längre än 1/15 och ta en bild med medveten skakningsoskärpa. Försök ändå få till en bild du tycker är spännande.

Sätt programväljarratten på A (Bländarförval - du väljer bländare och kameran väljer automatiskt slutartid för att få in lagom mängd ljus. A - Eng. aperture=bländare)

  • 9. Sätt bländaren på största bländaröppning (minsta siffervärde, f 4,5 på en del optik.)
    Fotografera nu ett motiv med stort djup med ett ganska stort avstånd mellan förgrund, och bakgrund.  Välj var fokus/skärpan ska ligga.
  • 10. Ändra nu till bländare 22, (f 22) en liten bländaröppning, och ta samma bild (Obs att du måste vara på ett ljust ställe annars kommer slutartiden att bli alldeles för lång.)

Sätt programväljarratten på M (helt manuell inställning - du väljer både bländare och tid)

  • 11. Ta en korrekt exponerad och skarp bild där du ställt både bländare och slutartid helt manuellt. ("Termometern" i nederkant på sökaren ska stå på noll.) Du behöver då ha koll på att slutartiden inte blir för lång. (Man brukar inte kunna hålla kameran helt stilla och undvika skakningsoskärpa om slutartiden är längre än 1/30 sekund.)

Manuell skärpeinställning (manuell fokusering)

  • 12. Koppla ur autofokusläget och ta en bild med medveten oskärpa över hela bildplanet. Försök gärna komponera den så snyggt du kan med färger, ljus och mörker.

Tanka in dina bilder i datorn med hjälp av Bridge. Välj de 12 bilder som är de bästa exemplen på de inställningar du gjort här ovan.

Montera in de 12 i ett InDesigndokument och redovisa intill respektive bild, slutartid och bländare samt förklara varför resultatet ser ut som det gör.

LO17